Åben læsegruppe hos Kirkens Korshær Holstebro

Vi er glade for nu at kunne tilbyde deltagelse i læsegruppe i Varmestuen hos Kirkens Korshær i Holstebro.

Vi mødes to gange inden jul og læser god litteratur sammen og taler om den. Teksterne bliver læst højt af en læseguide uddannet i Læseforeningen, og alle hører dem for første gang. Det betyder, at alle kan være med. Det kræver hverken forberedelse eller særlige forudsætninger at deltage.

Kirkens_Korshaer.png

Første gang vi har læsegruppe er

Tirsdag d. 13. november kl. 14.00-15.30

Kirkens Korshærs Varmestue, Nygade 14, 7500 Holstebro

Datoen for den anden gang annonceres snarest.

 

Kirkens Korshær er en hjælpeorganisation, der med udgangspunkt i folkekirkelige værdier udfører socialt arbejde i Danmark. Kirkens Korshær hjælper socialt udsatte mennesker i Danmark – hjemløse, misbrugere, psykisk syge, ensomme, fattige børnefamilier – ved bl.a. at drive varmestuer, herberger, væresteder for børnefamilier og rådgivningstjenester i hele Danmark.

Bliv del af en læsegruppe for unge psykisk sårbare

Deltagere til velux.jpg

Er du mellem 18 og 35 år og har du psykisk sårbarhed inde på livet, så er vores læsegrupper måske noget for dig?

Du behøver ikke at være belæst eller vant til at tale om litteratur - det vigtigste er, at du har lyst til at læse sammen med andre og dele de tanker, følelser og erfaringer, som litteratur vækker. Alle er velkomne og det kræver ingen forberedelse.

I Læseforeningen arbejder vi for at inddrage mennesker i udsatte livssituationer i stærke læsende fællesskaber.

Vi ved fra vores arbejde, at det at mødes om litteratur kan noget særligt, og vi har gode erfaringer med at lave læsegrupper for unge, som kæmper med psykisk sygdom eller psykisk sårbarhed.

Vi har allerede to læsegrupper i København og Aarhus, og dette efterår udvider vi med yderligere to læsegrupper i henholdsvis Roskilde og Vejle. Derfor er der nu igen åbent for tilmelding.

Et fællesskab om litteratur

Vi mødes i læsegruppen en gang om ugen, hvor vi sammen læser skønlitteratur og taler om de tanker, følelser og refleksioner, teksterne vækker. Det kræver ingen særlige forudsætninger at være med. Teksten bliver læst højt af en læseguide uddannet i metoden guidet fælleslæsning, og man skal ikke have forberedt sig. Man kommer, som man er, og bidrager i det omfang, man kan og vil.

Fra deltager til læseguide

Som del af projektet vil der i 2019 være mulighed for, at du kan blive uddannet til læseguide og sidenhen drive en læsegruppe med støtte fra Læseforeningen. Læsegrupperne er del af vores treårige projekt finansieret af midler fra VELUX-fonden med titlen Fra deltager til læseguide. Formålet med projektet er at skabe empowerment og styrke unge med psykiske sårbarheder gennem deltagelse i læsegrupper ud fra metoden guidet fælleslæsning - som deltager og siden som læseguide.

På sigt er målet at udbrede og forankre læsegrupper som et tilbud for unge psykisk sårbare på tværs af Danmark med tidligere deltagere i rollen som læseguide. Der vil dog stadig være mulighed for at være med som deltager. Uddannelsen til læseguide er et tilbud og ikke et krav for at være med i læsegruppen.

 

Forskning

Udover etablering og forankring af læsegrupper for unge psykisk sårbare er formålet med dette projekt samtidigt at blive klogere på, hvordan guidet fælleslæsning kan styrke livskvalitet og øge mental sundhed. I den forbindelse indgår læsegrupperne som genstand for forskning.

Konkret betyder det bl.a., at en forsker af og til vil deltage i læsegruppen. Derudover vil læsegruppernes deltagere blive inviteret til at deltage i workshops, refleksionsmøder og evt. interviews i relation til forskningen. 

 

Tider og steder

  • I København mødes gruppen hver mandag - første gang d. 1.10.18 kl. 16.00-17.30 i SIND Ungdoms lokaler på Fælledvej 12, 2200 København N.

  • I Aarhus mødes læsegruppen hver mandag – første gang d. 1.10.18 kl. 19.00-20.30 på Godsbanen, Vogn 1, Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus C .

  • I Roskilde mødes gruppen hver tirsdag kl. 15.00-16.30 – første gang d. 2.10.18 i Headspace’s lokaler på Basgangen 5, Roskilde  

  • I Vejle mødes gruppen på onsdage kl. 16-17.30

Ved alle møder vil der være kaffe, te og sødt.

 

Kontakt og tilmelding

Tilmeld dig en af læsegrupperne ved at udfylde nedenstående formular

Navn *
Navn

Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte Helene Forsberg på tlf. 71799919
eller e-mail helene@laeseforeningen.dk

 

Kys det nu, det satans liv!

Der er få pladser tilbage til Folkeuniversitetets arrangement Videnshopping: Grib nuet! fredag d. 28. september, hvor du bl.a. kan opleve Læseforeningens Mette Steenberg fortælle om litteraturens helende potentiale.

"Kys det nu, det satans liv / grib det, fang det før det er forbi". Syv eksperter præsenterer veje til et mere enkelt liv med fokus på nærvær og samvær. Et liv, hvor vi sænker farten, vender udviklingsræset ryggen og i stedet mærker verden og er til stede i nuet – til gavn for os selv og dem omkring os.

Få indblik i stoikernes livsfilosofi og vejen til sindsro og overblik i hverdagen, hvorfor og hvornår litteraturlæsning kan have terapeutisk effekt, naturen som nåde og tilgivelse, den gode samtale, koncentration og fordybelse, kroppens rolle og ikke mindst: Deltag i sanginstruktion og fællessang.

Grib nuet – og det gode liv!

 

Sådan foregår det

Syv eksperter deler ud af deres viden hele aftenen – i syv forskellige auditorier. Forelæserne holder samme forelæsning/aktivitet tre gange. På selve aftenen vælger du de tre, du gerne vil opleve (Bemærk, at pladserne i til alle forelæsningerne fordeles efter først-til-mølle-princippet) I pausen er der tid til en forfriskning og en god snak.

kys_det_nu.png

Program

19.00-19.30: Forelæsninger i syv auditorier (1. gang)

19.30-20.00: Pause med forfriskning

20.00-20.30: Forelæsninger i syv auditorier (2. gang)

20.30-21.00: Pause

21.00-21.30: Forelæsninger i syv auditorier (3. gang)

 

Forelæsninger

Stoisk ro i hverdagen

Anders Dræby Sørensen, cand.mag. i idéhistorie, master i humanistisk sundhedsvidenskab


Skønlitteraturens helbredende kraft

Mette Steenberg, forsker i litteratur, Aarhus Universitet

 

Naturen som nåde og tilgivelse

Rasmus Ejrnæs, seniorforsker i biodiversitet, Aarhus Universitet

 

Den gode samtale

Carsten Fogh Nielsen, adjunkt i filosofi, Aarhus Universitet

 

Hjernen, fordybelse og koncentration

Troels Wesenberg Kjær, forfatter, hjerneforsker, professor ved Københavns Universitet, specialeansvarlige overlæge Sjællands Universitetshospital

 

Kroppen i bevægelse – i og før nuet

Ole Bækgaard Nielsen, institutleder og professor i medicinsk fysiologi, Aarhus Universitet

 

Fællessang og sanginstruktion

Martin Guldberg, cand.phil. i musikvidenskab

 

Du kan tilmelde dig her.

Deltag i åben læsegruppe i Holstebro

På Holstebro Bibliotek er der mulighed for gratis at deltage i en ugentlig læsegruppe. Har du lyst til at læse god litteratur i fællesskab med andre, er en læsegruppe nok lige noget for dig.

Nye læsegrupper Holstebro.jpg

Hvad er en læsegruppe?

Læsegruppen er åben for alle. Det kræver ingen forberedelse at være med, og du behøver ikke at vide noget om litteratur på forhånd.

I læsegruppen findes der ikke rigtige og forkerte oplevelser af en tekst. Det vigtigste er, at du møder op med åbent sind - klar til at lytte og undre dig.

En læseguide, uddannet af Læseforeningen, kommer og læser højt af den tekst, hun eller han har medbragt, samtidig med at vi sidder med teksten i hænderne. På den måde bliver tempoet sænket lige nok til, at vi virkelig kan nærlæse teksten og opfatte ting, som vi måske ellers ikke havde bemærket.

Undervejs i læsningen bliver der holdt pauser. Pauserne er til for at reflektere over teksten. Det er i pauserne, at samtalen om teksten starter - over en slurk kaffe.

Tid, sted og tilmelding

Læsegruppen er lige startet op og forløber over ti gange – så du kan sagtens nå at komme med.

Den foregår hver tirsdag kl. 13-14.30Holstebro Bibliotek, Kirkestræde 13, 7500 Holstebro.

Du tilmelder dig ved at sende en e-mail til Charlotte fra Læseforeningen på charlottebork@laeseforeningen.dk - Eventuelle spørgsmål kan også rettes til Charlotte.

Det er gratis at deltage, og pladserne fordeles efter først til mølle-princippet.

En god dag på Brugernes Bazar

I Læseforeningen er vi glade for dette år at have deltaget på Brugernes Bazar, hvor vi d. 29. august mødtes med socialt udsatte, politikere og NGO'er fra hele Danmark i Kgs. Have i Odense. Temaet for årets bazar var socialt udsatte i systemet. Ministeren var mødt op sammen med politikere fra andre partier, og socialt udsatte lagde op til debat om, hvad det vil sige at være udsat i relation til systemet.

Brugernes Bazar_rot.jpg

Læseforeningen deltog for at sætte fokus på vores læsende fællesskaber for mennesker i udsatte livssituationer på tværs af Danmark. Foruden en bod, hvor mange kom forbi og hørte om vores arbejde, lavede vi læsninger undervejs med tanke på årets tema; mennesket i relation til systemet. Det førte til gode snakke om at være socialt udsat i dagens Danmark, om at føle sig låst i en udsat position og blive betragtet som en belastning - og om alligevel at insistere på håbet for en bedre fremtid.

Selvom alt for mange af deltagerne på bazaren lever alt for hårde liv, er det dejligt at mærke, at vi kan mødes på tværs og være sammen . Det er kernen i vores arbejde - at skabe læsende fællesskaber på tværs af sociale lag og forskellige forudsætninger.

Kulturmødet Mors: Givende fælleslæsninger og publikumsbesøgt talk

Læseforeningen bidrog til Kulturmødet Mors d. 23.-25. august.

KM Mors 1.jpg

Om fredagen var der talk på scenen i Lysskoven mellem forfatter Peder Frederik Jensen, professor Peter Simonsen og Læseforeningens leder Mette Steenberg. Det handlede om litteratur, velfærd og demokrati. Lysskoven var fuld af interesserede mennesker trods tunge regnbyger – og talken sluttede med spørgsmål fra publikum: Er noget litteratur bedre end andet? Er der et demokratisk underskud i Danmark, og kan litteraturen skabe demokratisk overskud? Hvorfor handler såkaldt god litteratur altid om det smertefulde?

KM Mors 2.jpg

Læseforeningen afholdt under Kulturmødet en række guidede fælleslæsninger.

Fredag formiddag sad otte mennesker under et halvtag i Antjes Have og læste Lucia Berlins ”Temps Perdu.”

Det var frivillig læseguide fra Holstebro, Charlotte Faurschou, der guidede læsningen.

Vi søger læseguider i Aarhus

Til september skal vi starte en ny læsegruppe op på Kofoeds Skole i Aarhus og søger derfor et par nye frivillige læseguider.

Gruppen finder sted i et samarbejde mellem Læseforeningen, Kofoeds Skole og Kontakthuset. Planen er at mødes på Kofoeds Skole onsdage kl. 10.15-11.15, så du skal meget gerne kunne komme i det tidsrum. Gruppen er for brugere af Kofoeds Skole og Kontakthuset - altså mennesker med sociale, misbrugs- og/eller psykiske problemstillinger inde på livet.

 

ROLLEN SOM LÆSEGUIDE

Som læseguide er du ansvarlig for at facilitere en læsegruppe. For at blive læseguide er det afgørende, at du interesserer dig for litteratur, møder mennesker med respekt og i øjenhøjde og har lyst til at prøve kræfter med at drive læsegrupper for mennesker i udsatte livssituationer. Vi stiller ingen specifikke krav om uddannelses- og jobbaggrund, men forventer at du i ansøgningen redegør for, hvordan dine erfaringer vil kunne bringes i spil i rollen som læseguide.

Kofoed Aarhus.jpg

For at blive læseguide skal du gennemføre uddannelsen i metoden guidet fælleslæsning. Alle vores læsegrupper er baseret på denne metode, og på uddannelsen har vi fokus på anvendelsen af metoden i praksis.  Metoden indebærer bl.a., at læseguiden altid læser skønlitterære tekster højt for gruppen, hvorefter man sammen taler om, hvilke refleksioner, følelser og erindringer, teksten vækker. Deltagerne skal ikke forberede sig eller have særlige forudsætninger for at kunne deltage.

Vi mener, at alle kan have glæde af god litteratur og arbejder for, at alle kan blive del af vores læsende fællesskaber. Det er derfor vigtigt, at du som læseguide kan skabe rum for en åben samtale omkring litteratur med inddragelse af deltagernes oplevelser, refleksioner og erfaringer. Alt dette bliver du klædt på til på kurset i guidet fælleslæsning.

Som frivillig i Læseforeningen indgår du i foreningens læseguideprogram, der sikrer den fornødne understøttelse af dit frivillige arbejde, herunder ERFA-møder med andre læseguider, supervision og løbende individuel sparring.

Som udgangspunkt forpligter du dig til at have en læsegruppe ugentligt i et år. Du kan læse mere om, hvad rollen som læseguide indebærer, her.

 

ANSØGNING

Send en kort motiveret ansøgning til: zineth@laeseforeningen.dk

Hvis du er interesseret i at blive frivillig læseguide, skal du kunne deltage på læseguide-uddannelsen den 4.-7. oktober 2018 på Saxild Strand syd for Aarhus.

Samtaler afholdes torsdag d. 13 september.

Eventuelle spørgsmål kan rettes til frivilligkoordinator Zineth Barfod på e-mail zineth@laeseforeningen.dk eller tlf. 30242291.

Vi glæder os til at høre fra dig!

Kom og mød Læseforeningen til Folkets møde i Aarhus

Gear ned fra hverdagens stress, lyt til en novelle og tal med andre om det, du hører.

Kom og læs med Læseforeningen på Folkets Møde på 

Lokalcenter Carl Blochsgade i Aarhus C, i mødelokalet til venstre for indgangen (følg skiltene)

lørdag d. 22. september kl. 10-11.30

FM_3.png

Alle kan være med!

Det kræver ingen forberedelse at være med - blot lyst til fælles læseglæde. Der findes ikke rigtige og forkerte oplevelser af en tekst. Du møder bare op med åbent sind - klar til at lytte og undre dig.

Læseguiden læser højt af den tekst, hun har medbragt, samtidig med at vi sidder med teksten i hænderne. På den måde bliver tempoet sænket lige nok til, at vi virkelig kan nærlæse teksten og opfatte ting, som vi måske ellers ikke havde bemærket.

Undervejs i læsningen bliver der holdt pauser. Pauserne er til for at reflektere over teksten. Det er i pauserne, at samtalen om teksten starter - over en slurk kaffe.

Så kom og put ord i kaffen!