Vi søger nye læseguider i København

Bliv frivillig i Læseforeningen

Har du lyst til at dele god litteratur, skabe meningsfulde læsende fællesskaber og gøre en kæmpe forskel for ældre i København? Så er det måske noget for dig at blive læseguide!

I samarbejde med Københavns Kommune har Læseforeningen siden 2015 drevet læsegrupper for ældre i København med henblik på at modvirke ensomhed ved at skabe stærke, læsende fællesskaber.

Det har vi haft stor succes med og vi søger derfor flere frivillige til at indgå i dette fantastiske arbejde. På nuværende tidspunkt har vi 30 ugentlige læsegrupper for ældre på pleje- og aktivitetscentre og i ældreboliger i København.  

Video fra en af vores nuværende læsegrupper for ældre i København

ROLLEN SOM LÆSEGUIDE

Som læseguide hos Læseforeningen bliver du uddannet i metoden guidet fælleslæsning og siden koblet på en læsegruppe. Læsegrupperne mødes ugentligt og ledes altid af læseguider, der er uddannet i at udvælge litteratur og facilitere den fælles læseoplevelse.

Foto Kbh rekruttering.jpg

For at blive læseguide er det afgørende, at du interesserer dig for litteratur og at du møder mennesker med respekt og i øjenhøjde. Vi stiller ingen specifikke krav om uddannelses- og jobbaggrund, men forventer, at du i ansøgningen redegør for, hvordan dine erfaringer vil kunne bringes i spil i rollen som læseguide.

Vores læsegrupper foregår altid ud fra metoden guidet fælleslæsning, som du lærer at anvende i praksis på uddannelsen. I læsegrupperne læser læseguiden en kombination af prosa og lyrik højt, hvorefter man i gruppen taler om, hvilke refleksioner, følelser og erindringer, teksterne vækker. Deltagerne skal ikke forberede sig eller have særlige forudsætninger for at kunne deltage.

Som frivillig i Læseforeningen indgår du i foreningens læseguideprogram, der sikrer den fornødne understøttelse af dit frivillige arbejde, herunder ERFA-møder (erfaringsudvekslingsmøder) med andre læseguider, supervision og løbende individuel sparring. Samtidig bliver du en del af en engageret gruppe af frivillige og inviteres løbende til spændende arrangementer.

 

ANSØGNING

Hvis du er interesseret, så send en kort motiveret ansøgning til: maria@laeseforeningen.dk senest d. 7. september 2018. Vi holder samtaler i uge 37. For at blive læseguide skal du kunne deltage på uddannelsen fredag d. 21. og 28. september samt fredag d. 5. oktober.

Eventuelle spørgsmål kan rettes til læseguidekoordinator Maria Grene Helsted på e-mail maria@laeseforeningen.dk eller tlf. 27285434.

Vi glæder os til at høre fra dig!

Mette Steenberg på Røddingmødet 2018

Kulturminister Mette Bock samler kunstnere, meningsdannere, politikere, forskere og ledere i kulturlivet til Røddingmødet den 15.-16. august. Formålet er at gå i dialog om kunstnernes rolle i samfundsdebatten og kunstens rolle i samfundet. Blandt deltagerne er Læseforeningens formand Mette Steenberg.

Røddingmødets debatter, oplæg og diskussionsklubber er lukket for pressen, da man ønsker at skabe plads til åbne samtaler, hvor der kan diskuteres frit og med højt til loftet.

Mødets deltagere inviteres personligt og er udvalgt på baggrund af deres viden og erfaring på det kulturelle område. De skal behandle spørgsmål som:

Foto Rødding Højskole.jpg
  • Har kunstnere et ansvar for at deltage i samfundsdebatten?
  • Hvordan kan kunsten skabe værdi for civilsamfundet?
  • Hvad kan kunstnere bidrage med, som ikke findes i den offentlige debat i forvejen?
  • På hvilke måder deltager kunstnere i samfundsdebatten i dag?

Årets Røddingmøde er det tredje af sin slags. Læs Kulturministeriets pressemeddelelse om Røddingmødet her.

Nu kan du komme i åben læsegruppe i Holstebro!

På Holstebro Bibliotek er der fra september måned mulighed for at deltage i ugentlige læsegrupper. Har du lyst til at læse god litteratur i fællesskab med andre, er en læsegruppe nok lige noget for dig.

Nye læsegrupper Holstebro.jpg

Hvad er en læsegruppe?

Læsegrupperne er åbne for alle. Det kræver ingen forberedelse at være med, og du behøver ikke at vide noget om litteratur på forhånd. I læsegruppen findes der ikke rigtige og forkerte oplevelser af en tekst. Det vigtigste er, at du møder op med åbent sind - klar til at lytte og undre dig.

En læseguide, uddannet af Læseforeningen, kommer og læser højt af den tekst, hun eller han har medbragt, samtidig med at vi sidder med teksten i hænderne. På den måde bliver tempoet sænket lige nok til, at vi virkelig kan nærlæse teksten og opfatte ting, som vi måske ellers ikke havde bemærket.

Undervejs i læsningen bliver der holdt pauser. Pauserne er til for at reflektere over teksten. Det er i pauserne, at samtalen om teksten starter - over en slurk kaffe.

 

Tid, sted og tilmelding

Læsegrupperne forløber over ti gange, og du kan deltage enten på tirsdage eller onsdage. Det foregår på Holstebro Bibliotek, Kirkestræde 13, 7500 Holstebro.

Om tirsdagen er det kl. 13-14.30, og første gang er den 4. september. Om onsdagen er det kl. 10.30-12 med opstart den 5. september.

Du tilmelder dig ved at sende en e-mail til Charlotte fra Læseforeningen på charlottebork@laeseforeningen.dk  Eventuelle spørgsmål kan også rettes til Charlotte.

Det er gratis at deltage, og pladserne fordeles efter først til mølle-princippet.

Ny læsegruppe for seniorer i Aarhus

Vi starter en ny, åben læsegruppe op for seniorer i Aarhus. Hver mandag kan man komme og læse litteratur sammen med andre og med en læseguide fra Læseforeningen.

 

Alle kan være med!

Det kræver ingen forberedelse at være med - bare lyst til fælles læseglæde, og der findes ikke rigtige og forkerte oplevelser af en tekst. Du møder bare op med åbent sind, klar til at lytte og undre dig.

Læseguiden læser højt af den tekst, hun har medbragt, samtidig med at vi sidder med teksten i hænderne. På den måde bliver tempoet sænket lige nok til, at vi virkelig kan nærlæse teksten og opfatte ting, som vi måske ellers ikke havde bemærket.

Undervejs i læsningen bliver der holdt pauser. Pauserne er til for at reflektere over teksten. Det er i pauserne, at samtalen om teksten starter - over en slurk kaffe.

 

Tid og sted

Læsegruppen foregår i Klostergadecentret, Klostergade 37, 8000 Aarhus C, i “aneværelset” ved caféen hver mandag kl. 11.00-12.30. Første gang er mandag den 13. august.

Hvis du vil høre nærmere, ring til Læseforeningen på 30 24 22 91.

8.jpg

Kom til læsegruppe for nye borgere/tilflyttere i Aarhus

HVER MANDAG KL 16 - 17.30

på Åby Bibliotek

Ludvig Feilbergs Vej 7, 8230 Åbyhøj

fra d. 6. august - 8. oktober

 

Billede1.png

Er du ny borger eller tilflytter i Aarhus?

Så kom til guidet fælleslæsning på Åby Bibliotek i samarbejde med Læseforeningen.

Vi læser tekster på dansk og taler om det læste undervejs.

 

BARE MØD OP

Hver mandag i 10 uger mødes vi med en læseguide og læser en tekst.

Læseguiden læser højt af den tekst, hun har medbragt, samtidig med at vi sidder med teksten i hænderne.

På den måde bliver tempoet sænket lige nok til, at vi virkelig kan nærlæse og opfatte ting i teksten, som vi måske ellers ikke havde lagt mærke til.

 

HVEM KAN VÆRE MED?

Alle kan være med! Det kræver ingen forberedelse at være med, og der findes ikke rigtige eller forkerte oplevelser af en tekst. Du møder bare op med åbent sind - klar til at lytte og undre dig. Undervejs i læsningen bliver der holdt pauser. Pauserne er til for at reflektere over teksten. Det er i pauserne, at samtalen omkring teksten starter.

 

Hvis du vil vide mere, kontakt zineth@laeseforeningen.dk 

 

Læsning med nye borgere

Op til den internationale litteraturfestival LiteratureXchange i Aarhus har nye borgere læst med Læseforeningen.

 

Guidet fælleslæsning på danskhold

I april 2018 gav Kulturforvaltningen i Aarhus mulighed for, at Læseforeningen kunne etablere et samarbejde med Lærdansk om at tilbyde nye borgere på sprogkurser en introduktion til guidet fælleslæsning.

To frivillige læseguider fra Læseforeningen mødte derfor op på to forskellige hold, i en time af den ugentlige undervisning, med vores tilbud om guidet fælleslæsning. En lang række nationaliteter var repræsenteret (Kina, Kosovo, Mexico, Spanien, Grækenland, Australien, Columbia, Indien, Palæstina, Holland, Letland, Filippinerne, Libanon, Syrien, England, Finland, Kasakhstan, Polen, Iran, Rumænien, Litauen og Letland). Fælles for alle er, at de er nye i Danmark og i Aarhus – og er i gang med at lære dansk.

Vi læste korte tekster som supplement til den daglige undervisning og gav os tid til højtlæsning, den oplevelsesorienterede læsning og samtale, ordforklaringer m.v. Tempo og tekstvalg var tilpasset de deltagende kursister på trin 4.

Efter vores introduktion og besøg hos Lærdansk er kursisterne blevet informeret om og inviteret til at deltage i festivalen LiteratureXchange i Aarhus, samt i en 10 ugers åben læsegruppe for nye borgere i Aarhus på Åby Bibliotek fra d. 6. august.

Læsning med nye borgere.png

Sprogtræning og fællesskab

Guidet fælleslæsning adskiller sig fra andre sociale og kulturelle initiativer ved, at det ikke kræver forberedelse og møder deltagerne på deres præmisser. Læsegrupperne er en aktivitet, som alle kan være med til, hvor litteraturen ansporer til meningsfulde samtaler og fællesskab. Med læsegrupperne, der er tilknyttet LiteratureXchange, inviteres de nye borgere ind i byens kulturliv. Efter læsegruppesessioner og litteraturfestivalen inviteres deltagerne både til at deltage i læsegrupper og i andre litteratur-/kulturarrangementer på biblioteket.

Herunder kan du se nogle af de kommentarer, som lærere og kursister på Lærdansk knyttede til oplevelsen med fælleslæsning.

Lærer: “Det har været helt fantastisk at have besøg af Læseforeningen. Jeres måde at læse på har været en øjenåbner for mig som underviser. Kom gerne igen en anden gang. Og jeg er helt sikker på, at flere fra dette hold vil tage imod jeres tilbud om den åbne læsegruppe på Åby Bibliotek. Kursisterne stemmer med fødderne, og de er mødt op, når I skulle komme!”

Kursist: “Det har været dejligt at lære dansk litteratur at kende. At have filosofiske samtaler hvor vi skal tale og udtrykke os på dansk. Og lære nye ord og danske talemåder at kende.”

Kursist: “Jeg har lært, at dansk litteratur ikke kun er de krimier, der er udstillet på biblioteket!”

Kursist: ”Det har været helt i orden og meget spændende, at vi læser teksten forskelligt og forstår noget forskelligt.”

Kursist: “Som ny i Danmark kan man føle sig dum - føle sig som et barn.”

Kursist: “Når vi læser og taler sammen om teksten, skal jeg til at tænke på dansk.”

Mød os på Kulturmødet Mors 2018!

D. 23.-25. august løber Kulturmødet Mors 2018 af stablen. Kulturmødet er en bred, 48 timers kulturfestival, der både byder på udstillet kunst og en lang række samtaler mellem spændende personer fra dansk kunst- og kulturliv, erhvervsliv og politik. Alle deltagere opfordres til at deltage aktivt i diskussionerne. Læseforeningen er til stede med flere former for aktiviteter - og du er velkommen til at deltage i dem alle!

 

Stand på Gasværksvej

Læseforeningen har en stand i aktørområdet på Gasværksvej. Her uddeler vi materialer og fortæller om foreningens arbejde. Hvis man fx er interesseret i at starte læsegrupper i regionen, kan man komme og tale med os om det her.

 

Guidet fælleslæsning i Monas Hus

Læseforeningen afholder en række guidede fælleslæsninger i løbet af Kulturmødet. De foregår i Monas Hus på hjørnet af Gasværksvej og Munkegade og er åbne for alle.

Læsningerne foregår fredag 9.30-10.30 og 16.00-17.00. Lørdag kl. 11.00-12.00.

 

Samtale på Kulturregionens scene, Lysskoven

Kulturmødet Mors.jpg

Læseforeningen kan også opleves på Region Midts scene i Lysskoven. Her modererer Helene Forsberg, socialfaglig konsulent i Læseforeningen, en samtale mellem litteraturprofessor Peter Simonsen fra Syddansk Universitet og forfatter Peder Frederik Jensen. Samtalen kommer til at handle om litteraturens rolle i forhold til velfærd og demokrati. Hvordan kan fælles
læseoplevelser øge velfærden og styrke demokratiet?

Samtalen i Lysskoven foregår fredag kl. 10.30-11.15

 

Læs mere om festivalen på Kulturmødet Mors’ egen hjemmeside

 

 

 

Læseforeningen søger to nye frivillige til en af vores grupper i Aarhus

Kunne du tænke dig at være læseguide og facilitere en læsegruppe for ældre på et pleje- og aktivitetsenter i Aarhus?

To nye læseguider til Aarhus.jpg

I samarbejde med Aarhus Kommune laver Læseforeningen læsegrupper for ældre i Aarhus med henblik på at modvirke ensomhed ved at danne stærke, læsende fællesskaber. Vi har i foråret 2018 iværksæt fem ugentlige læsegrupper på henholdsvis et plejecenter, en rehabiliteringshøjskole, et lokalcenter og et aktivitetscenter i Aarhus C. En sjette gruppe starter på et plejehjem til august 2018. Læsegrupperne skal løbe over et år. Derfor søger vi et par nye frivillige læseguider til projektet. Læs mere om projektet her

 

Rollen som læseguide

Læseforeningens frivillige læseguider kommer en gang ugentligt og faciliterer læsegrupperne for deltagerne. På den måde lykkes det at bringe litteraturen hen, hvor de ældre er, og invitere alle der har lyst ind i et meningsfuldt fællesskab.

For at blive læseguide er det afgørende, at du interesserer dig for litteratur og at du møder mennesker med respekt og i øjenhøjde. Vi stiller ingen specifikke krav om uddannelses- og jobbaggrund, men forventer, at du i ansøgningen redegør for, hvordan dine erfaringer vil kunne bringes i spil i rollen som læseguide.

Vores læsegrupper foregår altid ud fra metoden guidet fælleslæsning, og denne metode lærer du at anvende i praksis på tredages-uddannelsen til læseguide. I læsegrupperne læser læseguiden altid en skønlitterær tekst højt, hvorefter man i gruppen taler om, hvilke refleksioner, følelser og erindringer, teksten vækker. Deltagerne skal ikke forberede sig eller have særlige forudsætninger for at kunne deltage.

Som frivillig i Læseforeningen indgår du i foreningens læseguideprogram, der sikrer den fornødne understøttelse af dit frivillige arbejde, herunder ERFA-møder med andre læseguider, supervision og løbende individuel sparring.

 

ANSØGNING

Send en kort motiveret ansøgning til: zineth@laeseforeningen.dk

Hvis du er interesseret i at blive frivillig læseguide, skal du kunne deltage på læseguide-uddannelsen den 4.-7. oktober 2018 på Saxild Strand syd for Aarhus.

Eventuelle spørgsmål kan rettes til frivilligkoordinator Zineth Barfod på e-mail zineth@laeseforeningen.dk eller tlf. 30242291.

Vi glæder os til at høre fra dig!