Koordinator til læseguideprogram søges

COLOURBOX23666980.jpg

Vi søger en koordinator til implementering af Læseforeningens læseguideprogram i Region Midtjylland. Som koordinator er du ansvarlig for den primære kontakt med foreningens læseguider samt den praktiske planlægning af ERFA- og TEMA-møder og andre events med det formål at styrke læseguiderne og deres indsats. Dertil er du ansvarlig for implementering og forankring af læsegrupperne i samarbejde med eksterne partnere.

Det er nødvendigt, at du er bosiddende i Regionen, at du er mobil og indstillet på fleksible arbejdstider.

Vi lægger vægt på at du er dygtig til at formidle på skrift og i tale, har gode koordinerings – og samarbejdsevner, og at du, vigtigst af alt, interesserer dig for litteratur og kan lide at snakke med mennesker.  

 

Stillingen udgør 15 ugentlige timer (mulighed for opskalering), med start d. 1.2. eller snarest derefter, foreløbig tidsbegrænset til udgangen af 2018.

Nødvendig faglig oplæring varetages af Læseforeningen. 

Motiveret ansøgning sendes til: laeseforeningen@gmail.com. Deadline mandag d. 22.1. Samtaler afholdes d. 25.1.

Åben læsegruppe i Aarhus C

Læseforeningens åbne læsegruppe på Godsbanen i Aarhus starter op igen efter juleferien mandag d. 22. januar kl. 16:30. Læsegruppen er åben for alle og ledes af Marie og Anne Maria som er frivillige læseguides fra Læseforeningen. Kom og nyd en kop kaffe/te og lidt lækkert til ganen mens vi læser sammen. Der er intet krav om forberedelse - bare kom som du er. Du kan læse mere om vores læsegrupper her.

Hvor: Vogn 1, Godsbanen, Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus C

Hvornår: Mandage 16:30-18:00 fra 22. januar til 18. juni 2018 (med undtagelse af anden påskedag (2. april) og 2. pinsedag (21. maj)).

Vi håber at se både nye og gamle deltagere!

Jul i Læseforeningen

25075055_155153815245312_4128218328423673848_o.jpg

 

Litteratur skaber glæde - også i julen


Det er blevet december og dermed tid til at fejre hjerternes fest. For de fleste sker det med mad, fester og merforbrug, men der er også andre måder at fejre julen på ❤️

I læseforeningen mødes vi, som altid, i vores læsende fællesskaber. Her læser vi sammen og deler de tanker, som litteraturen vækker. I øjeblikket handler det meget om det, som er svært ved julen - ensomhed, savn og social og økonomisk fattigdom, men heldigvis også om det som er rart. Litteraturen skaffer ikke mad på bordet og kan langt fra løse alle problemer. Men det hjælper at mødes, læse og tænke sammen. I litteraturen er du nemlig aldrig alene - heldigvis heller ikke i julen 🌟

Har du lyst til at støtte vores arbejde med at hjælpe mennesker igennem litteratur, kan du blive medlem her.
 

Pressemeddelelse - Veluxbevilling til Empowermentprogram

Billede+til+opslag.jpg

 

Litteratur skal styrke sårbare unge

VELUX FONDEN har bevilget 4,2 millioner til Læseforeningen og Aarhus Universitet, der de næste tre år skal undersøge, hvordan litteratur og læsegrupper kan styrke udsatte unge


Psykiske lidelser udgør den største sygdomsbyrde i samfundet med 25 %. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø anslår, at de samlede direkte og indirekte samfundsmæssige omkostninger ved mentale helbredsproblemer i Danmark årligt udgør 55 mia. kr. Psykiske problemer er årsag til 50% af alle langtidssygemeldinger og 48% af alle førtidspensioner. I 4 ud af 5 tilfælde er det unge under 30 år, som tildeles en førtidspension grundet psykiske lidelser. Et stigende antal unge i den vestlige verden kæmper således med alvorlige sociale og psykiske problemer. De har svært ved at finde fodfæste i et samfund, hvor der stilles større og tidligere krav til uddannelses- og jobparathed.  Det har skabt et behov for sociale indsatser, der kan styrke de unges livskvalitet og øge muligheden for at få handlekraft i eget liv.

 

Forskning i litteratur og sociale indsatser
Det er baggrunden for et nyt forskningsprojekt mellem Læseforeningen og Interacting Minds Centre ved Aarhus Universitet. Over en treårig periode vil de undersøge, hvordan læsegrupper drevet efter metoden "guidet fælleslæsning" både kan give de unge et frirum, hvor man mødes om litteratur, og en uddannelse i selv at etablere og drive frivillige læsegrupper.

Dermed styrker Læseforeningen og Aarhus Universitet indsatsen, hvor de allerede sammen med Region Midtjylland og en række midtjyske kommuner er ved at undersøge, hvordan guidet fælleslæsning kan blive et sundhedstilbud for psykisk sårbare voksne i projektet "Tid til læsning".

-Veluxfondens bevilling repræsenterer en unik mulighed for på en og samme tid at bedrive grundforskning i litteratur og udvikle nye sociale indsatser. Der er et aktuelt samfundsmæssigt behov for tilbud med udgangspunkt i det kulturelle og humanistiske. Med denne bevilling får vi mulighed for at opnå den nødvendige viden om, hvad litteraturen kan og gør, som skal danne fundament for etableringen af feltet ”kultur og æstetik som social indsats," siger Mette Steenberg, forsker på Aarhus Universitet og formand for Læseforeningen.

Projektet bringer et presserende, men endnu udækket behov i samfundet sammen med forskellige videnskabeligheder på Aarhus Universitet. Den sociale udfordring møder læseforskningens analyse af læseengagement og samtidig inddrages antropologiens interesse for sociale processer psykologiens mål for livskvalitet.

 

Empowermentprogram "Fra deltager til læseguide"
Læseforeningen skal i samarbejde med forskningen skabe et såkaldt Empowerment.program ”Fra deltager til læseguide”, der kan vise, hvordan læsegruppedeltagelse kan styrke psykisk sårbare unge inden for områder som relationer, meningsfuldhed og handlemulighed, hvor udsatte unge særligt oplever vanskeligheder. Det er projektets mål at forankre dette empowermentprogram i en række byer i samarbejde med andre foreninger og velgørenhedsorganisationer og kommunale indsatser.

”Veluxfondens bevilling kan blive det afgørende skub, der skal til for at udvikle og forankre Læseforeningens Empowermentprogram som social indsats til gavn for psykisk sårbare og som en anerkendt metode indenfor det sociale arbejde. Vi har nu en unik mulighed for at skabe et bæredygtigt tilbud for psykisk sårbare unge, som kan styrke vores igangværende indsats for udsatte mennesker og samtidig imødekomme en aktuel efterspørgsel på ny tænkning indenfor det sociale område,” lyder det fra Helene Forsberg-Madsen, socialfaglig konsulent i Læseforeningen:

 

Fakta

Hvad hedder projektet?
”Fælleslæsning - Et humanvidenskabeligt laboratorium for litteratur og social intervention”.

Hvad er en læsegruppe?
Guidet fælleslæsning (GFL) udgør en unik gruppebaseret litterær aktivitet, der består af højtlæsning af skønlitterære tekster (prosa og poesi) og facilitering af fælles refleksion.

Hvad er Tid til læsning?
Tid til Læsning er et kulturelt sundhedsfremmetilbud, der er baseret på sundhedsfaglig visitation af psykisk sårbare til guidet fælleslæsningsgrupper afholdt i biblioteksregi. Aktuelt afprøves modellen i Holstebro, Viborg, Herning og Ikast-Brande mhp at udbrede til de øvrige kommuner i regionen i løbet af 2018.

Hvad er læseforeningen?
Læseforeningen er en social frivillig forening, der arbejder for at skabe stærke læsende fællesskaber for alle uanset baggrund og vilkår. Foreningen har eksisteret siden 2010 og er etableret som søsterorganisation til The Reader Organisation, UK. Aktuelt driver Læseforeningen en række kommunesamarbejder for udsatte målgrupper i Assens, København og Rudersdals kommuner, dertil en række åbne grupper landet over for alle, der har interesse for at blive en del af et læsende fællesskab.

 

Yderligere information

Mette Steenberg, PhD, Forskningsansvarlig og formand for Læseforeningen. 
Mail: 
mette.steenberg@cas.au.dk. Telefon: 2370 7091.

Helene Forsberg-Madsen: Projektleder og social faglig konsulent, Læseforeningen.  
Mail: 
helene@laeseforeningen.dk. Telefon 7179 9919  

 

 

Nye kursusdatoer: 8.-11. marts 2018

Læseforeningen afholder sit 25. kursus på Saxild Strand ved Aarhus d. 8.-11. marts 2018. På det 4-dages internatkursus bliver du kvalificeret til at facilitere læsegrupper efter princippet guidet fælleslæsning. Du lærer bl.a. om højtlæsning, spørgetyper, måder at åbne en tekst op samt tekstvalg og tekstmatch. Fælleslæsning gør det muligt at møde litteraturen, ens medmennesker, sig selv og sin omverden på en ny og meningsfuld måde - at opleve hvordan kompleks litteratur kan få os til at undre os, blive begejstrede, nå til nye erkendelser, underholde os og meget mere.

Læs mere om fælleslæsning her.

Som uddannet læseguide bliver du i stand til at åbne litteraturen op for andre mennesker - både i den forstand at du lærer hvilken litteratur der egner sig godt til dialog, fordybelse og fornøjelse, og i den forstand at du gennem fælleslæsningen gør teksten og litteraturen åben og tilgængelig.

Kurset koster 10.000 kr. og er inkl. overnatning og forplejning på kursuscenteret Saxild Strand. Kursuscenteret ligger i naturskønne omgivelser lige ud til Aarhus Bugt.

Kurset egner sig godt til dig der arbejder med litteratur, (mental) sundhed og/eller socialt arbejde. Vi har bl.a. uddannet bibliotekarer, forlagsredaktører, lærere, undervisere, præster, plejehjemspersonale og socialkonsulenter, men henvender os til alle der vil være med til at skabe meningsfulde, læsende fællesskaber. Vi har uddannede læseguides i hele landet samt i Norge.

Undervisere på kurset er Mette Steenberg og Karen Marie Larsen. Metoden er udviklet i samarbejde med The Reader Organisation i Storbritannien, der også har samarbejdspartnere i Belgien, Tyskland, Sverige og Australien.

Læseforeningen besøger årets bogmesse

 

I år har vi arrangeret en udflugt for vores læseguider i København og deltagerne i deres grupper i stedet for at have en fast stand. Formålet er at invitere de ældre, som deltager i vores mange ugentlige læsegrupper i København for at modvirke ensomhed, på en udflugt i litteraturens navn sammen med de læseguider, de kender fra grupperne.

 

Foruden deltagere og læseguider deltager Lluis Armarque fra Københavns Kommunes Sundheds- og omsorgsforvaltning sammen med projektleder Helene Forsberg.

 

Vi vil være at finde på bogmessen fra åbningen fredag d. 10.11. og ser frem til en spændende dag i litteraturens verden. 

 

Arrangementet er støttet af midler fra Københavns Kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltning og det siger vi mange tak for!!

 

For mere information kan projektleder Helene Forsberg kontaktes på mail: helene@laeseforeningen.dk

 

96e872adf40d42bea39f554f65258176.jpg

Læseforeningen søger unge, som kunne tænke sig at blive læseguider for andre unge

OBS. Uddannelsen er udskudt til d. 21. februar, 28. februar og 7. marts 2018.

Fristen for indsendelse af ansøgning er nu d. 19. januar, men send gerne din ansøgning nu.

 

Er du ung og er du ramt af psykisk sårbarhed? Er du glad for litteratur og vil du gerne dele den glæde med andre i samme situation? Så kan det være noget for dig at blive læseguide for en gruppe af andre unge.

 

Læsegrupper for unge psykisk sårbare

I samarbejde med SIND Ungdom har Læseforeningen en læsegruppe for unge som har eller har haft psykiske sårbarhed inde på livet. Læsegruppen mødes ugentligt og deler litteratur, som en læseguide uddannet i metoden guidet fælleslæsning har udvalgt og præsenterer for deltagerne. 

Møderne i læsegruppen består af højtlæsning af en kort tekst og et digt. Læseguiden holder pauser undervejs og stiller åbne spørgsmål som knytter an til de følelser og tanker teksten vækker hos deltagerne. Som læseguide er du med til at skabe et trygt rum, hvor alle har mulighed for at komme med inputs og hvor ingen føler sig presset til at sige noget. Samtidigt er du med til at bringe litteraturen i spil i forhold til det levede liv, tanker og følelser.

 

Rolle som læseguide

Det kræver ingen uddannelse eller speciel jobbaggrund at blive læseguide, bare du har en interesse for litteratur og kan møde andre med respekt og et åbent sind. I udvælgelsen af læseguider lægger vi vægt på at dine unikke erfaringer og baggrund bedst muligt kan bringes i spil i rollen som læseguide.

Over tre moduler med to ugers mellemrum vil du blive uddannet i metoden guidet fælleslæsning. Mellem modulerne vil du deltage i læsegrupper en gang om ugen, så du løbende kan bringe redskaberne i spil og se dem anvendt i praksis. Under hele forløbet vil du være tilknyttet en læseguide, som også underviser på uddannelsen. Når du efter uddannelsen er klar til at have din egen læsegruppe, startes der op med løbende støtte og vejledning.

Undervisningsmodulerne ligger d. 21. februar, 28. februar og 7. marts 2018 kl. 9-15 og finder sted i SIND Ungdoms lokaler i København

 

Ansøgning

Hvis du har lyst til at blive frivillig læseguide, skal du kunne deltage i undervisningen i november og december.

Vi skal have din ansøgning senest tirsdag d. 19. januar.

Ansøgningsskema kan downloades her.

Vi glæder os til at læse din ansøgning!

 

For yderligere information kan du kontakte Helene Forsberg på tlf. 71 79 99 19 eller e-mail laeseforeningen@gmail.com eller læse mere om Læseforeningen og metoden guidet fælleslæsning på vores hjemmeside: laeseforeningen.dk

Billede til opslag.jpg

Læseforeningen er finalist til Årets Fællesskabspris

IMG_0003.jpg

Vi er glade og stolte over at kunne meddele at Læseforeningen er blandt de seks foreninger der har modtaget flest stemmer til Årets Fællesskabspris 2017 som uddeles af Københavns Kommune.

Læseforeningen er nomineret for sit arbejde med at lave fælleslæsning for ensomme ældre i Københavns kommune. På nuværende tidspunkt driver vi 17 ugentlige læsegrupper i dette regi, og grundet projektets succes fortsættes og udvides samarbejdet i løbet af 2017.

Læs mere om projektet her.

Læsegrupperne ledes af frivillige læseguider som med entusiasme og læseglæde medvirker til at skabe et meningsfuldt fællesskab med litteraturen som omdrejningspunkt.

Tak til alle der har stemt på os, og ikke mindst tak til de læseguider og læsegruppedeltagere der er med til at gøre læsegrupperne til gode, trygge og spændende steder.

Prisuddeling

Vinderen af Årets Fællesskabspris afsløres ved en prisuddeling i festsalen på Københavns Rådhus fredag den 29. september kl. 13-15. Prisuddelingen er åben for alle og byder på præsentation af de nominerede, underholdning med Per Vers samt bobler og pandekager.