Oplev guidet fælleslæsning rundt i det danske land

I den kommende tid rejser Læseforeningen rundt i landet for at lære Danmark bedre at kende gennem litteratur og guidet fælleslæsning med udgangspunkt i lokalsamfundene. Sammen med Dansk Forfatterforening og en række forfattere er vi del af projektet Hvem er Danmark, som har til formål at skabe øget læse- og skrivelyst med fokus på 20 byer rundt omkring i Danmark.

 Som led i projektet rejste 20 skønlitterære forfattere sidste år Danmark tyndt og besøgte 20 byer, som de oplevede og siden har sat ord på. Det er der kommet en række skønlitterære tekster ud af. Den kommende tid kan du møde forfatterne ude lokalt i de 20 byer og opleve forfatternes bidrag, når vi afholder guidede fælleslæsninger lokalt i de byer, hvor teksterne er blevet til.

Fælleslæsningerne afholdes både ude og inde, på biblioteker, havnekajen eller i en gammel biograf og på Sjælland, Fyn og i Jylland. Alle er velkomne – både lokale og andre der har lyst til en fælleslæseoplevelse med udgangspunkt i danske lokalsamfund. Se mere om tider og steder her:

 • I Herlev læser vi Sara Linderoth Bouchet i uge 35 (tidspunkt og lokation kommer snarest)

 • I Herning læser vi Sidsel Bergfjord d. 3.9 fra 17.30-19 på Herning Bibliotek

 • I Korsør læser vi Gunvor Grener Krejberg (tidspunkt og lokation kommer snarest)

 • I Aalborg læser vi Line-Maria Lång torsdag d. 29. august (tidspunkt og lokation kommer snarest)

 • I Ishøj læser vi Erik Trigger på havnen (tidspunkt kommer snarest)

 • I Hjørring læser vi Hanne Kvist onsdag d. 11.9. kl. 16-18 på Hjørring bibliotek

 • I Hillerød læser vi Malene Abildgaard d. 17.9. kl. 11-12.30 i Stemningen på Hillerød bibliotek

 • I Aarhus læser vi Ida Marie Rendtorff tirsdag d. 27.9. kl. 16-17.30 på Dokk 1

 • I Gjellerup læser vi Charlotte Weize kl. 15.30-17.00 på Gellerup bibliotek

 • I Aabenrå læser vi Christina Englund d. 2.10. kl. på Aabenrå bibliotek

Læsningerne er for alle og kræver ingen tilmelding. Bare kom som du er. Håber vi ses et sted i landet:) I kan læse mere om projektet her.

Hvem er dk.png

Der er stadig åben for tilmelding til vores læsegrupper for unge psykisk sårbare

Er du mellem 18 og 35 år og har du psykisk sårbarhed inde på livet, så er vores læsegrupper måske noget for dig? Du behøver ikke at være belæst eller vant til at tale om litteratur - det vigtigste er, at du har lyst til at læse sammen med andre og dele de tanker, følelser og erfaringer, som litteraturen vækker. Alle er velkomne og det kræver ingen forberedelse.

I Læseforeningen arbejder vi for at skabe stærke læsende fællesskaber overalt i samfundet og for alle, som kan have glæde af at læse i fællesskab med andre. I den forbindelse gør vi en særlig indsats for at lave læsegrupper for unge psykisk sårbare – fordi det at mødes om litteratur kan være et helle i en hverdag med psykisk sårbarhed. I læsegrupperne mødes vi om meningsfulde samtaler i et trygt socialt rum med alt det, vi hver især er og kæmper med. Sammen udforsker vi litteraturen og deler tanker gennem højtlæsning og samtale. Det giver nye perspektiver på tilværelsen, nye bekendtskaber og styrker troen på egne evner og lysten til at være del af et læsende fællesskab.

Velux postkort.png


Et fællesskab om litteratur

Vi mødes i læsegruppen en gang om ugen, hvor vi sammen læser skønlitteratur og taler om de tanker, følelser og refleksioner, teksterne vækker. Det kræver ingen særlige forudsætninger at være med. Teksten bliver læst højt af en læseguide uddannet i metoden guidet fælleslæsning og man skal ikke have forberedt sig. Man kommer, som man er, og bidrager i det omfang, man kan og vil.


Fra Deltager TIL LÆSEGUIDE

Som del af projektet vil der i 2019 være mulighed for, at du kan blive uddannet til læseguide og sidenhen drive en læsegruppe med støtte fra Læseforeningen. Læsegrupperne er del af vores treårige projekt finansieret af midler fra VELUX-fonden med titlen Fra deltager til læseguide. Formålet med projektet er at skabe empowerment og styrke unge med psykiske sårbarheder gennem deltagelse i læsegrupper ud fra metoden guidet fælleslæsning - som deltager og evt. siden som læseguide.

På sigt er målet at udbrede og forankre læsegrupper som et tilbud for unge psykisk sårbare på tværs af Danmark med tidligere deltagere i rollen som læseguide. Der vil dog stadig være muligt for at være med som deltager. Uddannelsen til læseguide er et tilbud og ikke er et krav for at være med i læsegruppen.

 

FORSKNING

Ud over etablering og forankring af læsegrupper for unge psykisk sårbare er formålet samtidigt at blive klogere på, hvordan guidet fælleslæsning kan styrke livskvalitet og øge mental sundhed. Derfor indgår læsegrupperne i projektets forskningsdel.

Konkret betyder det, at en forsker af og til vil deltage i læsegruppen. Derudover vil læsegruppernes deltagere blive inviteret til at deltage i workshops, refleksionsmøder og evt. interviews i relation til forskningen. 

 

TIDER OG STEDER

 • I København mødes gruppen hver mandag kl. 16.00-17.30 i Læseforeningens lokaler på Eskildsgade 35, København V. Vi mødes første gang d. 2.9.19 og derfra 10 uger frem.

 • I Aarhus mødes læsegruppen hver mandag kl. 19-20.30 på Godsbanen, Vogn 1, Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus C . Første gang er d. 2.9.19 og derfra 10 uger frem.

 • I Roskilde mødes gruppen hver tirsdag kl. 15.00-16.30 i Headspace’s lokaler på Basgangen 5, Roskilde. Første gang er d. 10.9.19 og derfra 10 uger frem.  

 • I Vejle mødes gruppen på mandage kl. 14.30-16.00 i Foreningernes hus på Vissingsgade 31, Vejle. Første gang er d. 9.9.19 og derfra ti uger frem.

TILMELDING

Vi håber du har lyst til at være med. For tilmelding skal du bare udfylde nedenstående formular. Pladserne fordeles efter først til mølle-princippet.

 

Hvis du har nogen spørgsmål, kan du kontakte Helene fra Læseforeningen på helene@laeseforeningen.dk

Vi er igen med på Kulturmødet Mors

For andet år i træ deltager vi i Kulturmødet Mors. Det finder sted d. 22-24 august og vi glæder os. Kulturmødets overskrift, som er gældende fra 2019 til 2020, er Culture Matters. Med dette fokus slår Kulturmødet fast, at kunst og kultur er afgørende for vores samfund, vores fællesskaber og den fremtid, vi ønsker at skabe. At det er med kunsten og kulturen, vi bliver klogere på verden, bevarer nysgerrigheden, modet til at stille kritiske spørgsmål og får inspiration til at gentænke løsninger på fremtidens udfordringer. Under dette tema bidrager vi både med åbne guidede fælleslæsninger og i en debat om “Brugskunst - Kultur i arbejde” og til en debat under overskriften “Skal fremtidens generationer læse?”.

Guidet fælleslæsning finder sted i Antje KulturVejen: Torsdag kl. 16-17 Fredag kl. 13-14 Lørdag kl. 10.30-11.30

Samtidig deltager vi som nævnt i en debat, der tager udgangspunkt i kunstens vej frem i sundheds- og beskæftigelsessektorerne. I denne debat er vi med til at diskutere værdien og brugen af kunsten i samfundet med afsæt i vores projekter ”Tid til Læsning” og ”Litterær Empowerment”. Det foregår i:

“Brugskunst” Torsdag d. 22, i Værket Sal 2, kl. 17.30 til 18.30.

Det er Peter Hanke som er moderator og deltagerne i debatten er Andreas Roepstorff, professor ved Aarhus Universitet, Anne Line Dalsgård, lektor ved Aarhus Universitet, Mette Steenberg, leder ved Læseforeningen og Karen Grøn, direktør ved Trapholt.

I Debatten om “Skal fremtidens generationer læse” deltager blandt andre Mette Steenberg, for at sætte fokus på hvordan litteraturens rum skaber et åndehul midt i en præstationskultur, og hvordan man kan bringe læsningen et sted hen hvor den ikke forbindes med læring og kompetencer, men med et menneskeligt behov for refleksion og samvær i tid og rum. Det er Gertrud Højlund som er moderator og deltagerne i debatten er Direktør i Danmarks Biblioteksforening Michel Steen-Hansen, Steen Bording Andersen (S), kulturudvalgsformand fra Aarhus, Leon Sebbelin (B), Borgmester Rebild og formand for KL Erhvervs- og Kulturudvalg, Mai Villadsen  MF (Ø) kulturordfører, Bertel Haarder MF (V) formand for folketingets Kulturudvalget, Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen, Pia Friis, formand Bibliotekschefforeningen, Cecilie Harrits, næstformand Forældre og samfund. Arrangementet finder sted:

“Skal fremtidens generationer læse” fredag d. 23, på Folkescenen, kl 11.15-12.15.

Vi glæder os og håber på at møde Jer til fælleslæsninger og diskussioner om litteraturs plads i samfundet.

download.png

Vi læser sammen og skaber kulturmøder

Kom og LYT til fortællinger fra hele verden og snak om teksten. 

 Alle nationaliteter kan være med! Vi læser litteratur fra hele verden, så kulturer kan mødes. Teksten bliver læst højt, og du får en kopi, så du kan læse med, hvis du har lyst. Det er god og hyggelig sprogtræning.

Vi glæder os til at se dig. Bare mød op. Det er gratis og vi har kaffe og thé på kanden.

TID OG STED:

Viby bibliotek
Hver tirsdag kl. 11.00 - 12.30. Start d. 13/8 2019

Gellerup bibliotek
Hver torsdag kl. 16.00 - 17.30. Start d. 15/8 2019

2.jpg

Socialfaglig organisation søger administrativ medarbejder

Læseforeningen søger en administrativ medarbejder 15-20 timer om ugen, som vil blive en del af en ambitiøs og udviklingsorienteret organisation. Er du vores nye organisatoriske rygrad, som kan bidrage med administrativ og praktisk støtte til Læseforeningens team, så hører vi gerne fra dig uanset baggrund og faglige kompetencer.

Læseforeningen arbejder for skabe stærke læsende fællesskaber for alle og med forskning indenfor litteratur, læring og mental sundhed. Vi er en organisation i vækst og søger derfor en administrativ medarbejder, der kan hjælpe os med at holde styr på vores regnskab og være tovholder på kurser og arrangementer. Vi er et lille team der vægter samarbejde højt og som har gang i flere forskellige projekter på samme tid.  

Om dig

Vi forestiller os derfor, at du er en person med solid arbejdserfaring, der er vant til at arbejde selvstændigt og kan bevare overblikket. Som organisation i udviklingsfasen har vi brug for en driftssikker person, der kan være backup for foreningens øvrige medarbejdere, der arbejder strategisk med udvikling og praktisk med koordinering af foreningens mange indsatser.

Du skal stå for regnskabsføringen, som inkluderer alt fra bilagshåndtering, bogføring og regnskab (E-conomic) til udarbejdelse af perioderegnskaber. Herudover skal du medvirke til udarbejdelse af budgetter i forbindelse med ansøgninger til projekter og løbende økonomistyring af projekter inkl. (økonomisk) afrapportering. Vi yder hjælp til oplæring, så du får den nødvendige indsigt.

Derudover skal du stå for den praktiske koordinering ved afholdelse af kurser og events, samt møder, herunder sekretærbistand med udarbejdelse af referat af bestyrelsesmøder, klargøring af materialer etc. Du vil i det daglige arbejde sammen med og referere til den daglige leder, som sidder på kontoret (Godsbanen) i Aarhus, men da vi er en landsdækkende organisation, skal du også understøtte teamet i København og deltage i månedlige medarbejdermøder på kontoret der.

Vi vægter et godt arbejdsmiljø og arbejder ud fra den overbevisning, at vi som organisation bedst når Læseforeningens mål Stærke læsende fællesskaber for alle, gennem samarbejde. Lyder det som noget for dig, hører vi gerne fra dig senest d. 19.8. Vi holder ansættelsessamtaler i uge 35. Har du nogen spørgsmål, så kontakt Mette Steenberg, den daglige leder i Læseforeningen, på mette@laeseforeningen.dk. (Tiltrædelse senest 1. oktober)

 

484_310330.jpg

Vi søger nye læseguider i Aarhus

VIL DU VÆRE MED TIL AT SKABE TVÆRGÅENDE MØDER GENNEM GOD LITTERATUR? SÅ BLIV FRIVILLIG LÆSEGUIDE OG GØR EN KÆMPE FORSKEL FOR UDSATTE MENNESKER I AARHUS
Vi søger nye frivillige læseguider i AARHUS, der har lyst til at skabe generationsmøder gennem litteratur og mindske sociale og kulturelle skel. Det kan du være med til ved at blive frivillig læseguide i vores projekt for at modvirke ensomhed og social eksklusion blandt voksne og ældre i Aarhus. Læseforeningen arbejder for at fremme den skønlitterære læsning overalt i samfundet og for at inddrage enhver uanset baggrund i stærke, læsende fællesskaber.
Som frivillig læseguide bliver du uddannet i metoden guidet fælleslæsning og derefter læseguide for en læsegruppe. Læsegrupperne mødes ugentligt og ledes altid af læseguider, der er uddannet i at udvælge litteratur og facilitere den fælles læseoplevelse. Med udgangspunkt i metoden læser læseguiden både prosa og lyrik højt, hvorefter man i gruppen taler om de tanker, følelser og erfaringer, teksterne vækker. Læsegruppen er på den måde et kreativt og litterært rum for samtaler omkring litteratur på tværs af aldersmæssige, sociale og kulturelle forskelle.

For at blive læseguide er det afgørende, at du interesserer dig for litteratur og at du møder mennesker med respekt og i øjenhøjde. Vi stiller ingen specifikke krav om uddannelse og jobbaggrund, men forventer at du i ansøgningen redegør for, hvordan dine erfaringer vil kunne bringes i spil i rollen som læseguide. Som frivillig i Læseforeningen starter du med at blive uddannet i metoden guidet fælleslæsning, hvorefter du understøttes af foreningens læseguideprogram, det vil sige at du modtager supervision og løbende individuel sparring og har mulighed for at deltage i vores ERFA-møder (Erfaringsudvekslingsmøder) sammen med andre læseguider.

Hvis du er interesseret, så send en kort motiveret ansøgning til: zineth@laeseforeningen.dk - (se ansøgningsskema på vores hjemmeside) - senest d. 23. august 2019.
For at blive læseguide skal du kunne deltage på uddannelsen som er fredag d. 20 kl. 10.00, lørdag d. 21 og søndag d. 22 september indtil kl. 14.00 på kursuscenter Saksild Strand i Odder.

Eventuelle spørgsmål kan rettes til læseguidekoordinator Zineth Barfod på e-mail zineth@laeseforeningen.dk
eller tlf. 81117961/30242291
Vi afholder samtaler i uge 35 og 36.

Vi glæder os til at høre fra dig.

IMG_2523.jpg

Læsende fællesskaber og empowerment for unge psykisk sårbare

Er du mellem 18 og 35 år og har du psykisk sårbarhed inde på livet, så er vores læsegrupper måske noget for dig? Du behøver ikke at være belæst eller vant til at tale om litteratur - det vigtigste er, at du har lyst til at læse sammen med andre og dele de tanker, følelser og erfaringer, som litteraturen vækker. Alle er velkomne og det kræver ingen forberedelse.

I Læseforeningen arbejder vi for at skabe stærke læsende fællesskaber overalt i samfundet og for alle, som kan have glæde af at læse i fællesskab med andre. I den forbindelse gør vi en særlig indsats for at lave læsegrupper for unge psykisk sårbare – fordi det at mødes om litteratur kan være et helle i en hverdag med psykisk sårbarhed. I læsegrupperne mødes vi om meningsfulde samtaler i et trygt socialt rum med alt det, vi hver især er og kæmper med. Sammen udforsker vi litteraturen og deler tanker gennem højtlæsning og samtale. Det giver nye perspektiver på tilværelsen, nye bekendtskaber og styrker troen på egne evner og lysten til at være del af et læsende fællesskab.

Velux postkort.png


Et fællesskab om litteratur

Vi mødes i læsegruppen en gang om ugen, hvor vi sammen læser skønlitteratur og taler om de tanker, følelser og refleksioner, teksterne vækker. Det kræver ingen særlige forudsætninger at være med. Teksten bliver læst højt af en læseguide uddannet i metoden guidet fælleslæsning og man skal ikke have forberedt sig. Man kommer, som man er, og bidrager i det omfang, man kan og vil.


Fra Deltager TIL LÆSEGUIDE

Som del af projektet vil der i 2019 være mulighed for, at du kan blive uddannet til læseguide og sidenhen drive en læsegruppe med støtte fra Læseforeningen. Læsegrupperne er del af vores treårige projekt finansieret af midler fra VELUX-fonden med titlen Fra deltager til læseguide. Formålet med projektet er at skabe empowerment og styrke unge med psykiske sårbarheder gennem deltagelse i læsegrupper ud fra metoden guidet fælleslæsning - som deltager og evt. siden som læseguide.

På sigt er målet at udbrede og forankre læsegrupper som et tilbud for unge psykisk sårbare på tværs af Danmark med tidligere deltagere i rollen som læseguide. Der vil dog stadig være muligt for at være med som deltager. Uddannelsen til læseguide er et tilbud og ikke er et krav for at være med i læsegruppen.

 

FORSKNING

Ud over etablering og forankring af læsegrupper for unge psykisk sårbare er formålet samtidigt at blive klogere på, hvordan guidet fælleslæsning kan styrke livskvalitet og øge mental sundhed. Derfor indgår læsegrupperne i projektets forskningsdel.

Konkret betyder det, at en forsker af og til vil deltage i læsegruppen. Derudover vil læsegruppernes deltagere blive inviteret til at deltage i workshops, refleksionsmøder og evt. interviews i relation til forskningen. 

 

TIDER OG STEDER

 • I København mødes gruppen hver mandag kl. 16.00-17.30 i Læseforeningens lokaler på Eskildsgade 35, København V. Vi mødes første gang d. 2.9.19 og derfra 10 uger frem.

 • I Aarhus mødes læsegruppen hver mandag kl. 19-20.30 på Godsbanen, Vogn 1, Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus C . Første gang er d. 2.9.19 og derfra 10 uger frem.

 • I Roskilde mødes gruppen hver tirsdag kl. 15.00-16.30 i Headspace’s lokaler på Basgangen 5, Roskilde. Første gang er d. 10.9.19 og derfra 10 uger frem.  

 • I Vejle mødes gruppen på mandage kl. 14.30-16.00 i Foreningernes hus på Vissingsgade 31, Vejle. Første gang er d. 9.9.19 og derfra ti uger frem.

TILMELDING

Vi håber du har lyst til at være med. For tilmelding skal du bare udfylde nedenstående formular. Pladserne fordeles efter først til mølle-princippet.

Navn *
Navn

 

Hvis du har nogen spørgsmål, kan du kontakte Helene fra Læseforeningen på helene@laeseforeningen.dk

Artikel om vores indsats for nye borgere i Aarhus

“Nye aarhusianere læser sammem” lyder overskriften i Aarhus Lokalavis.

Journalist Bente Tahmasbi Hansen har skrevet en artikel om vores læsegrupper i henholdsvis Viby og Gellerup. Læsegrupperne tager, ligesom alle vores andre læsegrupper landet over, udgangspunkt i litteraturen og vi ønsker med denne indsats at skabe rum for gode samtaler om litteraturen, medborgerskab, og en mulighed for uformel sprogtilegnelse. Du kan læse hele artiklen her.

Læsegruppe.jpg