udgivelser og medieomtale

Her på siden kan du finde henvisninger til noget af den forskning der ligger bag Læseforeningens metode guidet fælleslæsning (“shared reading”), som udspringer af forskning fra Centre for Research into Reading, Information and Linguistic Systems på University of Liverpool. Herhjemme har Læseforeningens formand Mette Steenberg forsket ved Aarhus Universitet i relationen mellem sociale læseformer, læseengagement og udbytte, og det kan du også finde information om følgende. The Reader Organisation har desuden en liste med forskningsrapporter om læsegrupper og litteratur som behandlingsform.

medieomtale

Læsning giver længere liv, Lokalavisen Aarhus, 30. september 2018

Nye læsegrupper, Århus Onsdag, 4. september 2018 (s. 20)

Kejser: Stress af med en bog, P1, 14. maj 2018

Guidet fælleslæsning hitter, TV Syd, 8. februar 2018

Litteratur skal styrke sårbare unge, Socialpædagogen, 17. december 2017

Fondsbevilling: Litteratur skal styrke sårbare unge, Århus Stiftstidende, 1. december 2017

Litteraturen heler: Måske er bøger den nye mirakelmedicin, Politiken, 20. november 2017

Læsegrupper i Assens, Fyens Stiftstidende, 28. oktober 2017

Forsker: Kulturens værdi skal måles fra flere perspektiver, Altinget, 29. juni 2017

Revolutionen ulmer i Liverpool – og den begynder i litteraturen, Politiken, 8. maj 2017

Stærke fællesskaber: Guidet fælleslæsning skal bringe os tættere på hinanden, Politiken, 3. marts 2017

Kultur skal erstatte piller, samfundsagenda.dk, af Mikkel Ottow, Kulturkonsulent, Region Midtjylland

I litteraturen er du aldrig alene, Aarhus Panorama, september 2015

Derfor får du det godt, når du læser bøger, Femina, 17. august 2015

Læsegrupper vækker ældres erindringer til livs, Politiken, 11. november 2014

Ældre liver op af at læse, Politiken, 11. november 2014

Litteratur er døråbner for menneskelig kontakt, Kristeligt Dagblad, 14. marts 2013

Social kapital og litteraturens potentialer. Om læselyst, man vokser af!, Danmarks Biblioteksforening, 15. juni 2012

Litteratur er god medicin, Kristeligt Dagblad, 22. juni 2011

Smertestillende læsning P1 Feature 23/3 2011

I litterær behandling, psykisksårbar.dk, 20 maj 2010

Læsning lindrer og får håbet til at spire, Kristeligt Dagblad, 15.maj 2010

Når litteratur kan lindre, litteratursider.dk, april 201

ANDRE UDGIVELSER

Billington J, Dowrick C, Hamer A, Robinson J and Williams C (2011) “An investigation into the therapeutic benefits of reading in relation to depression and well-being”.

Billington J, Robinson J, et al. (2012) “Get into Reading as an intervention for common mental health problems: exploring catalysts for change”. Med Humanit  doi:10.1136/medhum-2011-010083

Bro-Rasmussen, Lone Kramer (2015): "Kan litteraturen alt? Narrativ og affektiv analyse af samtalen i læsegrupper". Kandidatspeciale i Kultur og Formidling.

Davis J, Billington P, Carroll J, Healey J, Kinderman C, (2012) “A Literature-Based Intervention for Older People Living with Dementia”

Lykkebo, Ole Bech: 'Innovationsbarometeret – Højere effektivitet og kvalitet i den offentlige sektor gennem innovation', 2016, Jurist og Økonomforbundets Forlag (http://innovationsbarometer.coi.dk/download-e-bog/)

Rasmussen, John Dag (2013): “Det spirer og gror. Læsegrupper for sårbare ældre”. EGV-forskningsrapport.

Steenberg (forthcoming).  “Literary reading as cognitive remediation in formerly depressive patients”. Brief research report.

Steenberg (submitted 2013). “Bibliotherapy. A critical review of the field, its methods and results”. Arts and Health.  An international Journal for Research, Policy and Practice

Steenberg (accepted 2013): Literary reading as a technology of the mind: An exploratory study on social forms of reading. In proceedings of “Researching the Reading Experience”

Steenberg (in press): “Læsning som social teknologi”. SLÅ, Svensklärarföreningens årsskrift 2013 med tema: Läsning!

Steenberg (2013): “Litteratur som behandling eller æstetisk praksis?” Månedsskrift for Almen Praksis: 1-7

Steenberg (2012) “Kom “ind i læsningen“”, Anglo-Files, Nov: 43-51

Steenberg (2011) “Shared reading”: Old technology in the era of new digital media”, Scandinavian Library Quarterly, 44: 3