Nyt forskningsprojekt vil nuancere forståelsen af ensomhed: søger deltagere i Storkøbenhavn til Læsefællesskab!
Andreas Melson Gregersen er tilknyttet projektet som post.doc. Han er tidligere projektleder for Læseforeningens ensomhedsindsats.
Et nyt forskningsprojekt på Københavns Universitet med titlen Ensomhedens æstetik skal undersøge, hvordan aleneboende i København, der oplever længerevarende ensomhed, håndterer deres ensomhed i hjemmet og ude i byen.
Som en del af projektet skal der oprettes et læsefællesskab ud fra metoden guidet fælleslæsning. Herigennem håber forskerne at bruge litteratur og fælleslæsning til at åbne op for forskellige facetter af ensomhed, som vi måske mangler sprog for.
For at være med i Læsefællesskabet, skal man:
Bo alene i København
Være 30-60 år
Opleve ensomhed
Have lyst til at mødes i læsefællesskabet fire gange på et år (med start efteråret 2025)
Være okay med at læsefællesskabet lydoptages
Al deltagelse er selvfølgelig anonymt og frivilligt og man kan altid – også uden begrundelse – melde sig ud. Ved at deltage og dele dine oplevelser og erfaringer, kan du bidrage med vigtig viden, som kan komme andre ensomme til hjælp!
Har du lyst til at høre mere, kan du kontakte Andreas Melson Gregersen, som er postdoc på projektet: wxb427@hum.ku.dk
Nedenfor kan du læse mere om læsefællesskabet og forskningsprojektet.
Om læsefællesskabet og guidet fælleslæsning
Som del af læsefællesskabet mødes vi 4 gange i løbet af et år. Hver session varer cirka 1-1,5 time. Vi mødes et sted i København (med mindre alle helst vil mødes online). Læsefællesskabet består af 4-8 deltager (som alle bor alene i København, er mellem 30-60 år og kæmper med ensomhed). Læsefællesskabet faciliteres af Andreas Melson Gregersen ud fra metoden guidet fælleslæsning. Andreas er postdoc på forskningsprojektet og tidligere projektleder for Læseforeningens ensomhedsindsats.
Som metode kombinerer guidet fælleslæsning højtlæsning med åbne spørgsmål og samtale, der tager udgangspunkt i den læste tekst. Det er ikke nogen dansk eksamen. Der er ingen rigtige eller forkerte svar. Det handler kun om, hvordan vi hver især oplever teksten; hvilke tanker, minder, følelser, associationer og billeder, teksten vækker. Og har man ikke lyst til at sige noget, så er det også helt ok. Der er ingen tvang!
Som deltager kræver det ingen særlige kompetencer eller interesse i litteratur. Og der er ingen forberedelse. Andreas har til hver gang udvalgt en tekst, som han læser højt på stedet og som samtalen tager udgangspunkt i.
Om forskningsprojektet
Andreas Melson Gregersen er tilknyttet projektet som post.doc. Han er tidligere projektleder for Læseforeningens ensomhedsindsats. Andreas fortæller:
”Mens der er meget vigtig og god forskning, der fokuserer på psykologiske aspekter af ensomhed, så har vi brug for mere viden om, hvordan fysiske omgivelser, f.eks. hjemmets indretning eller åbne pladser i byen, påvirker oplevelser af ensomhed. Ensomhed er ikke noget, der bor inde i os. Det er et relationelt fænomen, der påvirkes – på godt og ondt – af de fysiske rum og omgivelser, vi bevæger os rundt i. Og her tror jeg, ligesom Læseforeningen, at litteratur og guidet fælleslæsning kan åbne op for nogle kropslige erfaringer og oplevelser, som vi måske enten tager for givet eller savner sprog for.”
Målgruppen for projektet er ensomme voksne (30-60 år), der bor alene i København. Ifølge Andreas er det en vigtig målgruppe at fokusere på:
”Det er en målgruppe, som er en lille smule overset i forskningen. Og så er det en målgruppe, der vokser og vokser. Flere og flere bor i storbyer og flere og flere bor alene. Man bliver selvfølgelig ikke ensom bare fordi, man bor alene. Det er vigtigt at understrege. Fra et statistisk perspektiv er aleneboende dog i særlig risiko for at opleve ensomhed. Og hvordan håndterer man så sin ensomhed, når man bor alene? Det skal vi blive klogere på.”
Projektet er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond og løber fra 2025–2028. Læs mere her: https://saxo.ku.dk/forskning/etnologi/ensomhedens-aestetik/
Kontakt
Ser du dig selv som en del af projektets målgruppe – ensomme voksne (30-60 år), der bor alene i Storkøbenhavn – og har du lyst til at være med i læsefællesskabet og bidrage til en bedre forståelse af ensomhed, så kontakt Andreas på: wxb427@hum.ku.dk
Du er også meget velkommen til at kontakte Andreas, hvis du blot er nysgerrig og ønsker at høre mere om muligheden for at bidrag. Er du interesseret, kan andre metoder (f.eks. dagbogsskriveri eller interviews) nemlig også bringes i spil.