AFSLUTTEDE PROJEKTER

Fødselsforberedende fælleslæsning - for sårbare mødre og partnere i Aarhus Kommune

Bevilling: Aarhus Kommune, Kultur og Sundhedspulje

Beløb: 89.000 kr.

Periode: 2022

Som førstegangsforældre er det naturligt at gøre sig mange tanker omkring fødslen og det nye liv som venter en. På dette fødselsforberedende kursus får du muligheden for at indgå i et unikt fællesskab med andre kommende forældre, hvor I kan dele jeres tanker, forventninger og bekymringer. Med afsæt i skønlitteraturen dykker vi ned i fortællinger, som omhandler graviditet, fødsel og overgangen til at være mor eller far. Der er både en læsegruppe for kommende mødre og kommende fædre/medmødre. Kurset er et samarbejde mellem Aarhus Jordemoderpraksis og Læseforeningen, og vil blive fulgt tæt af antropolog Anne Line Dalsgård og en studerende.

En plads i litteraturen

Bevilling: TrygFonden

Beløb: 999.046 kr.

Periode: 2020 - 2022

Flere og flere unge under uddannelse oplever i disse år markante problemer med mistrivsel, herunder særligt stress og social isolation. På den baggrund har TrygFonden bevilliget midler til, at Læseforeningen i samarbejde med Studenterrådgivningen kan dokumentere trivselseffekterne af læsegrupper baseret på Guidet fælleslæsning - på en række centrale områder for unge studerende i mistrivsel; ensomhed og stress, motivation og studietilknytning.

Læs mere.

Læsegrupper for selvmordstruede børn & unge

Bevilling: Det Obelske Familiefond

Beløb: 810.436 kr.

Periode: 2020 - 2022

Læseforeningen arbejder for at øge livskvaliteten og den mentale sundhed for mennesker bredt i samfundet. Nu rækker Læseforeningen ud til en særligt sårbar målgruppe af selvmordstruede børn og unge gennem stærke læsende fællesskaber. Det Obelske Familiefond støtter projektet.

Læs mere.

Stærke læsende fællesskaber

Bevilling: Spar Nord Fonden

Beløb: 1.000.000 kr.

Periode: 2020 - 2022

Læseforeningen og Spar Nord Fonden deler en vision om at skabe stærke, lokalt forankrede og interessebårne fællesskaber, der kan være til gavn og glæde for alle. Derfor støtter Spar Nord Fonden nu Læseforeningens arbejde med at etablere åbne læsegrupper, hvor mennesker mødes ugentligt på tværs af samfundslag i meningsfulde fællesskaber omkring litteraturen. Læsegrupperne er placeret i Silkeborg, Viborg, Helsingør og Svendborg kommune.

Læs mere.

Empowerment i psykiatrien

Bevilling: Region Hovedstaden

Beløb: 300.000 kr.

Periode: 2021 - 2022

Projektet videreudvikler og etablerer læsefællesskaber som brobygning og empowermentfor mennesker i behandlingfor psykiske lidelseri Region Hovedstaden. Projektet følger i direkte forlængelse af et igangværende projekt, der har til formål at skabe gode overgange og recovery for mennesker i psykiatrisk behandling gennem dels læsefællesskaber og dels empowerment i form af uddannelse af deltagere fra læsegrupperne til læseguider og dermed medskabere af indsatsen.

Empowerment gennem læsefællesskaber og ambassadørskab for psykisk sårbare unge

Bevilling: Socialstyrelsen (PUF)

Beløb: 703.400 kr.

Periode 2021 - 2022

Projektets formål erat styrke psykisk sårbare unge ved at skabe øget oplevelse af agens-og handlemulighed og empowerment gennem læsefællesskaber samt uddannelse til læseguide med henblik på at facilitere læsegrupper. Formålet realiseres gennem indragelse af psykisk sårbare unge som medskabere af indsatsen med læsegrupper ud fra metoden guidet fælleslæsning som 1) deltager 2) læseguide eller 3) ambassadør for indsatsen. Dette skal skabe positiv forandringogempowerment for de unge, ogskabegrundlagfor skalering afprogrammet til en brederede målgruppe af psykisk såbare unge gennem indragelse af unge deltagere sommedskabere.

Læsefællesskaber og frirum for børn og forældre i Helsingør

Bevilling: Lauritzen Fonden

Beløb: 270.000 kr.

Periode: 2021 – 2022

Gennem læsefællesskaber i Børnenes Hus og en række satellit-læsefællesskaber for udsatte og sårbare familier i byen, vil Læseforeningen og Børnenes Hus sammen skabe en tilgængelig skønlitterær indsats, der kan styrke læselyst og højtlæsningskultur i familierne.

Læs mere.

Læsefællesskaber mod udsathed og empowerment gennem medskabelse

Bevilling: Socialstyrelsens ansøgningspulje til Frivilligt socialt arbejde (PUF)

Beløb: 399.900 kr.

Periode: 2021 – 2022

Formålet med projektet er at videreudvikle læsefællesskaber som empowerment for mennesker i socialt udsatte livssituationer på tværs af landet med udgangspunkt i Aarhus, Odense og København. Dels er formålet at opskalere projektet med etablering af i alt 10 læsefællesskaber for mennesker i udsatte positioner og dels at videreudvikle indsatsen med en åben involverende struktur for organisering af læsefællesskaber, der når ud til de allermest udsatte. Med udgangspunkt i åbne læsefællesskaber etableret på herberger, væresteder og andre tilbud for målgruppen vil vi involvere flere frivillige og brugerfrivillige deltagere som medskabere gennem træning af frivillige læseguider til at understøtte og inddrage brugerfrivillige.

Skønlitterær akutindsats til styrkelse af unges mentale trivsel i Region Syddanmark

Bevilling: Region Syddanmark

Beløb: 337.950 kr.

Periode: 2021 - 2022

Projektet går nye veje for at modvirke mistrivsel blandt unge i Regionen, og etablerer ung-til-ung-læsefællesskaber som en kulturel fællesskabende aktivitet for unge i alderen 18-25 år. Der etableres i alt 10 ugentlige læsefællesskaber og der afholdes en række åbne events på uddannelsesinstitutioner mv. hvor unge uforpligtende kan opleve at være del af et læsefællesskab. Læsefællesskaberne faciliteres primært af unge frivillige læseguider fra regionen, som uddannes i Læseforeningens metode Guidet fælleslæsning. Læsefællesskaberne drives med understøttelse fra Læseforeningen og koordineres af lokal koordinator, der sikrer synlighed, og at vi når minimum 100 unge i regionen i alderen 18-25 år.      

Læs Højt – Læs sammen: Udvikling af højtlæsningspraksis i småbørnsfamilier

Bevilling: Egmont Fonden

Beløb: 1.461.000 kr.

Periode: 2021 - 2022

I projektet arbejder Læseforeningen sammen med Egmont Fonden i forsøget på at sikre at flere småbørn i udsatte og sårbare familier får mulighed for at vokse op med litteratur og læsning som en del af deres liv. Dette vil foregå ved at invitere forældrene ind i læsegrupper, skabe læselyst og skabe ny kultur for højtlæsning.

Læs mere

1000 nye fællesskaber

2021

Læseforeningen var i sidste halvdel af 2021 så heldige at få del i ”Puljen til 1000 nye fællesskaber” fra Slots- og Kulturstyrelsen og takket være det, blev det muligt for vores frivillige læseguider at invitere deres læsegruppe en tur i biografen, i teateret, på museum eller på café.

Læs mere.

Fælleslæsning for førstegangsfødende

2021

Aarhus Jordemoderpraksis har i samarbejde med Læseforeningen modtaget midler til at opstarte læsegrupper som en del af fødselsforberedelsen på AUH. I læsegrupperne får deltagere muligheden for at deltage i et unikt fællesskab med andre gravide, hvor man sammen kan forberede jer på den kommende tid og dele tanker, forventninger og bekymringer.

Læs mere.

Skønlitterære frirum for mennesker med demens og pårørende

2020 - 2021

Som et nyt initiativ etablerer Læseforeningen nu læsegrupper for mennesker med demens og deres pårørende – stærke læsende fællesskaber, der tilbyder meningsfulde frirum og bringer ligesindede sammen om god litteratur og inspirerende samtale. Læsefællesskaberne er åbne for mennesker med demens – både med og uden følgeskab af pårørende. I samarbejde med Alzheimerforeningen og med støtte fra Sundhedsstyrelsen.

Læs mere.

Udvikling af digital platform: Litteraturforum

2020

I Læseforeningen har vi modtaget 115.000kr i støtte fra Fonden DBK til at understøtte vores frivillige læseguiders gode arbejde. Vi er derfor ved at udvikle en digital platform, hvor læseguider kan inspirere hinanden ved at dele litteraturvalg, oplevelser og erfaringer fra egne læsegrupper. På den måde deles de gode læseoplevelser også internt og inspirerer til endnu flere i de mange læsefællesskaber på tværs af landet.

Læs mere.

Virtuelle læsefællesskaber for psykisk sårbare unge

2020 - 2021

Psykisk sårbare rammes ofte særligt hårdt i tider som disse. Det gælder også for psykisk sårbare unge, som vi læser med uge efter uge både før, under og forhåbentlig også efter Corona. Derfor var noget af det første vi gjorde, da samfundet lukkede ned, at finde nye måder at mødes med de unge i de tilbagevendende frirum omkring litteratur, som vi sammen skaber i læsegrupperne. Støttet af TuborgFondet og Tryg Fonden.

Læs mere. 

Empowerment gennem læsende fællesskaber for socialt udsatte voksne

2019 - 2022

Formålet med projektet er at inkludere socialt udsatte voksne i stærke læsende fællesskaber
og at skabe mulighed for at gennemgå Læseforeningens empowermentprogram ”Fra Deltager til læseguide”. Her igennem kan deltagere selv i samarbejde med frivillige blive medskabende af aktiviteten og blive læseguide for en læsegruppe. Dette med henblik på at modvirke social udsathed og marginalisering gennem inddragelse i meningsfulde, læsende, frivillige fællesskaber. Projektet er støttet af Socialstyrelsens PUF-midler (midler til støtte af frivilligt socialt arbejde).

Læs mere.

Ung-til-ung antologi

2019 - 2021

Initiativet til antologien kommer fra Læseforeningens egne læseguider og deltagere i Velux-projektet ”Fra deltager til læseguide”, helt konkret unge mellem 18 og 35 år. Baggrunden for antologien er et ønske og behov, som er vokset frem, fra denne gruppe af unge om at samle de tekster, der har været mest betydningsfulde for dem til videre brug i fremtidige læsegrupper. Antologien vil fungere som et vidnesbyrd om læsegruppens aktiviteter over de seneste to år, ligesom den vil fungere som et understøttende redskab for nuværende og fremtidige læseguider.

Læs mere.

Læselyst

2019 - 2021

At vokse op uden tilstrækkelige læsefærdigheder, reel adgang til litteratur og meningsfulde kulturbårne fællesskaber har vidtrækkende konsekvenser både i forhold til skolegang, uddannelse og arbejdsmarkedstilknytning. Dette projekts mål er at udvikle en specialiseret indsats, der kan styrke læselysten og skabe meningsfulde fællesskaber omkring litteratur for såvel udsatte børn og unge som deres forældre gennem guidet fælleslæsning. Støttet af Lauritzen Fonden.

Læs mere.

Læselyst og livsglæde gennem stærke læsende fællesskaber

2019 - 2021

Dette projekts hovedformål er at skabe fællesskab og øgede handlemuligheder for unge mennesker i socialt udsatte livssituationer gennem medskabelse af stærke læsende fællesskaber. Projektets sekundære formål er at udvikle en ny model for inddragelse i det frivillige arbejde, dette som et redskab til at nå det primære mål.

Læs mere.

Danmark Læser

2019

Læseforeningen samarbejdede i 2019 med Dansk forfatterforeningen om projektet Danmark Læser, der havde til formål at bringe litteraturen til glæde og gavn for alle borgere i Danmark. Et led i projektet var at sende forfattere på ophold i 20 udvalgte byer i Danmark, for efterfølgende at levere en novelle om området. Læseforeningen afholdt efterfølgende fælleslæsninger af novellerne lokalt i de byer, hvor de var blevet til, for byens borgere med henblik på at involvere lokale borgere i skønlitterære fællesskaber.

Litteratur som demokratifremme og kulturforståelse

2019

Med midler fra Kulturministeriets pulje til almennyttige kulturelle projekter startede Læseforeningen to læsegrupper for nye borgere, der mødtes ugentligt og læste højt af skønlitteratur på Gellerup og Viby bibliotek for igennem litterær samtale at styrke kultur– og demokratiforståelse. Læsegrupperne er siden videreført indenfor rammen af Læseforeningen generelle indsats i Aarhus, og der søges opfølgende midler til at drive denne indsats.

Nye borgere

2018

I forbindelse med den internationale festival LiteratureXchange, d. 14.-24. juni 2018 i Aarhus, startede Læseforeningen to læsegrupper op for nye borgere i Aarhus Kommune i samarbejde med Lærdansk. I løbet af 4-5 uger op til festivalen deltog grupperne i guidet fælleslæsning hos Lærdansk. Projektet videreudvikles i øjeblikket.

Læs mere.

Læsefællesskaber for udsatte voksne i Aarhus

2018 - 2019

Med midler fra § 18 puljen (Sociale Forhold og Beskæftigelse – Aarhus Kommune) uddannede Læseforeningen to læseguider til at etablere læsefællesskaber for udsatte voksne i kommunen. Der blev i perioden etableret en ugentlig læsegruppe for udsatte voksne brugere af hhv. Kofoeds Skole og kontakthuset. Desuden blev der afholdt showcases for udsatte borgere på botilbud i kommunen. Projektet er siden forankret og videreført som del af vores indsats for at modvirke ensomhed i Aarhus.

Stærke læsende fællesskaber som indgang til beskæftigelse

2018 - 2019

Med støtte fra Socialforvaltningen i Københavns Kommune har Læseforeningen etableret læsefællesskaber for socialt udsatte voksne på en række af kommunens tilbud med henblik på at bringe borgere, som står uden for arbejdsmarkedet, nærmere et liv med beskæftigelse. Læsefællesskaberne er siden videreført indenfor rammen af andre projekter, og der findes fortsat læsefællesskaber for målgruppen, der ved at modvirke social marginalisering og styrkelse af borgernes livskvalitet, bidrager til at bringe socialt udsatte borgere nærmere et liv med beskæftigelse.

Læsefællesskaber for nye borgere i Aarhus

2018 - 2020

Med midler fra Kulturforvaltningen i Aarhus’ pulje til indsatser rettet mod nye borgere i kultur- og foreningslivet har Læseforeningen etableret en læsegruppe for nye borgere samt afprøvet pop up læsninger i en række af byens udsatte boligområder, herunder Gellerup og Viby. Formålet var at fremme integrationen og tilknytningen til byens kulturliv blandt nye borgere samt bidrage til uformel sprogtilegnelse. Projektet er siden videreført indenfor rammen af Gellerupmidlerne.

Frivilligt drevne lokale læsefællesskaber i Holstebro

2018

Med midler fra Færchfonden og paragraf 18 midler fra Holstebro kommune etablerede Læseforeningen 3 læsegrupper i Holstebro og opstartede en ny gruppe på Kirkens Korshær ved den lokale læseguidekoordinator. Projektet sigtede mod at understøtte frivilligt dreven lokal forankring. Projektet er siden videreført frivilligt udenfor Læseforeningens regi.

Fælleslæsning: Et humanvidenskabeligt laboratorium for litteratur og social intervention

2017 - 2021

Dette VELUX-støttede projekt opretter læsegrupper ud fra metoden guidet fælleslæsning for psykisk sårbare og udsatte unge i flere danske byer. Samtidig er det et tværfagligt forskningsprojekt, som undersøger, om og hvordan deltagelse i læsegrupper kan være med til at styrke sårbare unge.

Læs mere.

Empowerment for psykisk sårbare unge

2017 - 2018

Læseforeningen indgik i 2017 samarbejde med SIND Ungdom om at oprette læsegrupper for unge mennesker med psykiske sårbarheder med henblik på øget livskvalitet, mental sundhed og empowerment. Projektet blev etableret i Sind Ungdoms lokaler og inkluderede unge med en bred vifte af psykiske sårbarheder. Projektet blev gennemført med støtte fra Socialstyrelsens pulje til frivilligt socialt arbejde og var led i udviklingen af Læseforeningens Empowermentprogram, der i dag skaber empowerment gennem læsefællesskaber for psykisk sårbare unge bredt i landet.

Læsegrupper modvirker ensomhed blandt ældre i Rudersdal

2017 - 2018

Projektet omfattede etablering af indsats med læsefællesskaber for at modvirke ensomhed blandt ældre i Rudersdal Kommune. Der blev uddannet 12 læseguider og oprettet ugentlige læsefællesskaber målrettet ældre borgere på plejecentre, aktivitetscentre og biblioteker. I 2017 uddannede Læseforeningen varetog rekruttering, uddannelse, etablering og kvalitetssikring over et år, hvorefter projektet overgik til kommunens drift og ledelse.

Samarbejde med Dansk Forfatterforening og Kbh læser

2017 og 2018

Læseforeningen samarbejdede med litteraturfestivalen Kbh Læser og Dansk Forfatterforening, og var løbende medarrangør af forskellige events. Samarbejdet blev indledt i forbindelse med festivalen i februar-marts 2017. Formålet var at bringe litteraturen ud til så mange mennesker som muligt – også borgere, der ikke sædvanligvis læser. I den forbindelse afholdt vi blandt andet læsefællesskaber højt i byens tårne og med udkig over vand og by.

Tid til Læsning

2016 - 2020

Tid til Læsning tilbyder læsegrupper til mennesker, som er ramt af depression eller stress. Læseforeningen samarbejder i dette projekt med Region Midtjylland og Aarhus Universitet. Læsegrupperne faciliteres af læseguider uddannet i Læseforeningen, og de finder sted i fem kommuner. Initiativet udgør et helt nyt tilbud i regionen, der går på tværs af sundhed og kultur, idet det bl.a. indebærer et samarbejde mellem biblioteker og sundhedscentre.

Læs mere.

Det Gode Hverdagsliv

2014 - 2016

Dette toårige projekt var finansieret af Socialministeriet og blev søsat for at modvirke ensomhed og social isolation blandt ældre med demens. Tiltaget skete på baggrund af den positive effekt fælleslæsning har på demensramtes erindringsgenkaldelse og mulighed for at danne relationer, hvormed isolation og ensomhed mindskes. I projektet indgik Assens kommune, Middelfart kommune og Randers kommune.

Læsegrupper for Etniske minoritetskvinder

2012 - 2014

På Nørrebro i bebyggelsen Titanparken havde vi læsegrupper for indvandrerkvinder fra efteråret 2012 til efteråret 2014. Projektets indsatsområde var opsøgende arbejde over for isolerede, etniske minoritetskvinder med henblik på at inddrage dem i læsegrupper på biblioteket efter metoden guidet fælleslæsning.

Det spirer og gror – læsegrupper for sårbare ældre

2011 - 2012

I 2011 indgik Læseforeningen et samarbejde med Ensomme Gamles Værn (EGV) om at starte læsegrupper i Danmark for ældre mennesker. Vi etablerede og drev læsegrupper for fire typer af ældre mennesker: Ældre med demens, ældre der er ensomme og socialt isolerede, ældre flygtninge og indvandrere samt ældre med depression.

Se rapport af Jon Dag Rasmussen: Det spirer og gror - læsegrupper for sårbare ældre

Læselysten voks(n)er

2011

I 2011 samarbejdede Læseforeningen og Aarhus Kommunes biblioteker om at give unge og voksne nye læseoplevelser. Idéen bag projektet var, at man ved at skabe et frirum med en anderledes og positiv oplevelse af litteratur kunne øge læselysten blandt bibliotekets brugere og ikke-brugere – og at denne lyst ville lede til opøvelse af læsekompetencer.

Støt Læseforeningen arbejdet med at dele litteraturen bredt i samfundet. Støt med et medlemskab.